Speeddaten over onderzoek

Impressie van een training

door Simone Vink

“Je mag een plaatje uitkiezen van de tafel. Jullie gaan aan de hand van dat plaatje je onderzoek uitleggen.” vertelt Jeanine de Bruin, van Hakuna Matata, Science & Media. Op de tafels in de ruimte liggen verschillende plaatjes geknipt uit tijdschriften; van een natuurgebied tot mensen en van foto’s tot tekeningen. Het kiezen van een plaatje dwingt de wetenschappers om hun onderzoek op een andere manier uit te leggen dan ze gewend zijn. Nadat de deelnemers hun keuze hebben gemaakt, gaat iedereen zitten en begint de voorstelronde. Onderzoekster Elaine herkent haar onderzoek in een plaatje van een citroenschil rond een suikerklontje, het zure en het zoete dat zij terugziet in haar onderzoek naar de invloed van genetische modificatie op de bodem. Marjan herkent de verschillende soorten onderzoeksgegevens die zij moet combineren in een plaatje van een weefgetouw met fleurige draden. Ze worden in elkaar geweven om één geheel te maken, net zoals zij moet doen in haar onderzoek naar verschillende karakteristieken van vegetatie.

Op twee donderdagmiddagen in februari geeft de Bruin een training aan wetenschappers van het Amsterdam Global Change Institute aan de VU. Deze training dient als voorbereiding op het speeddate evenement dat eind februari plaats vindt. Tijdens dit evenement ontdekken wetenschappers en mensen uit het bedrijfsleven in tien minuten wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

trainingspeeddate2klein

Oefenen in tweetallen
De wetenschappers die de training volgen, hopen dan ook te leren hoe ze kort en bondig hun onderzoek kunnen uitleggen. De vraag die het meest speelt bij de deelnemers is: “Hoe vertel ik een duidelijk en interessant verhaal over mijn onderzoek, terwijl dit heel specifiek en technisch is?” Om dit te oefenen gaan ze in tweetallen aan elkaar vertellen welk deel van het onderzoek ze enthousiast maakt. De tweetallen geven elkaar feedback en deze feedback bespreekt de trainer later met de hele groep. Tijden het bespreken van de feedback geeft de Bruin nog wat extra tips, zoals het beginnen met een leuke anekdote of een voorbeeld en het zoeken van een link tussen je onderzoek en het nieuws van de afgelopen week. Met de feedback en tips in het hoofd gaan de deelnemers met een andere gesprekspartner verder met oefenen. Tijdens de gesprekken loopt de Bruin rond en luistert mee met de gesprekjes. Ze geeft aan welke delen ze goed vindt en stelt verhelderende vragen als een deelnemer even niet verder komt.

Aan het einde van de training bereidt iedereen een stukje van één minuut voor en deze presenteren ze in de hele groep. Tijdens deze afsluitende ronde vertellen de wetenschappers stuk voor stuk een enthousiast en interessant verhaal. Na slechts anderhalf uur training geven alle deelnemers aan dat ze nu zekerder zijn over wat ze willen vertellen en hoe ze dit willen vertellen. Op naar de speeddates!

Meer lezen over het eerste speeddate event aan de Vrije Universiteit? Klik dan hier.

leegtrans

linkedin logo 

twitter logo

Nieuwsbrief